onsdag 19 december 2012

Jag gillar INTE julen

Ni som känner mig vet redan detta men så här är det. Jag gillar INTE julen, julen ger mig ångest. Varför tänker jag inte gå in på här men så är det. Jag tycker inte om någon utav årets högtider. Redan i november (ibland så tidigt som i augusti) när det börjar pratas om adventspynt och julklappar så börjar ångesten komma krypande.
Så här en vecka före jul när statusuppdateringarna på Facebook och de flesta blogginlägg i stort sett bara handlar om julen är ångesten så svår att jag får svårt att andas.

Efter att jag fick barn så är det naturligtvis ännu jobbigare. Jag vill ju så gärna för mina barns skull fira den där "perfekta" julen. Jag vill att huset ska vara skinande rent och fyllt med pynt. Jag vill baka med mina barn, jag vill göra julgodis med dem men jag orkar inte. Jag får panik och känner mig som en dålig mamma. Helst av allt skulle jag bara vilja dra ett streck i almenackan över hela december.

Älskade Tuva och Elliot julen 2007

Jag vet att man skapar sina egna traditioner. Jag vet att det är jag som bestämmer vad som är perfekt i mina ögon. Mina barn vet ju inget annat sätt att fira jul på än det sättet vi firar på. För vi firar jul, det gör vi. Vi har tagit fram julgranen och barnen har fått vara med och pynta den. Vi har redan ätit upp en julskinka. På julafton kommer det förhoppningsvis komma en tomte och jag har handlat massor med julklappar till barnen. Vi ska hem till barnens farmor och farfar och äta julmat.
Men jag hoppas av hela mitt hjärta att mina älskade, underbara mirakel inte känner av min ångest. Jag hoppas innerligt att de tycker vårt sätt att fira jul på är mysigt. Att de känner spänningen och glädjen trots att deras mamma känner så här.

Nu vet ni varför det är relativt tyst här i bloggen. Jag är inte upptagen med att putsa, feja, pynta och laga julmat. Jag är inte stressad över allt jag måste hinna med innan jul. Jag har fullt upp med att inte låta ångesten ta över.
Jag vill inte att ni ska tycka synd om mig. Det är så här det är och jag jobbar på att komma över detta. Jag jobbar på att försöka dra ner på kraven på mig själv, men det är lättare sagt än gjort. Men jag ville bara förklara varför det är lite tyst här inne.

Var rädda om varandra!


21 kommentarer:

Ida sa...

Tuva o h Elliot älskar er jul fina vännen hur den än ser ut ❤
Vet hur tufft du har det nu och jag finns här för dig ❤

Mette sa...

Jag kan med all säkerhet säga att Tuva och Elliot älskar just era jular. Ni har skapat era egna traditioner runt jul precis som alla andra. ;)

Puss, kram och kärlek
<3 <3 <3

Theodora sa...

Jag känner med varje ord <3

Therese sa...

Hoppas verkligen att du kan vinna över ångesten och med tiden få en mer avspänd relation till julen. JAg är ju julgalning men HATAR stressen, måstena och att man ska göra vissa saker, så det skippar jag helt. Inte en kaka eller julgodis kommer att bakas, mamma kom med några burkar i går å det räcker. Inga kötbullar trillas heller, jag köper färdiga, liksom färdiga sillar m.m. Å skinka är färdigkokt, jag genar för att bara vara istället, å då mår jag bra. I år är julen lite i skymundan å jag släppt på mina traditioner, vi firar en jul med farmor/farfar, en med mormor/morfar och en med grannarna, då får barnen fler dagar att öppna pket på och allt blir mer avspänt, för det behöver inte vara perfekt eller allt då man får flera chanser att göra om det *ler* Mina varmaste kramar till dig <3

Maria sa...

Jag vet hur DU känner vännen och du vet var JAG finns om du bara behöver prata, gråta, skrika. För att julen ska bli mysig och fin behöver ni bara varandras kärlek. Huset kan se ut hur som helst, det enda viktiga är att bara få vara tillsammans och mysa. Och jag vet att dina barn får all den kärlek de behöver för om det är ngt du alltid visar så är det just kärlek till alla. Det har du alltid gjort vännen trots att du inte mår bra själv. Ta hand om dig själv nu. Puss <3 <3 <3

Popprinsessan sa...

Ni skapar era egna traditioner och det kommer barnen att ha med sig när de växer upp. De har inget att järföra med. Jag gillar julen, men precis som Therese skriver här så tar jag mååånga genvägar. Jag gör bara sånt jag vill. Jag köper färdiginlagd sill och färdigkokt skinka som jag bara griljerar för syns skull. Jag bakar inget och gör knäck i mikron för att L tycker att det är kul och gott. Jag ogillar också stressen som skapas runt julen och skulle helst av allt bara vilja njuta av tända ljus och mysa hemma. Men, som du vet, ställer jag höga krav på mig själv och allt ska vara så himla genomtänkt och bra...

Jag hoppas att du kan njuta liite av julen, eller iaf av ledigheten tillsammans med familjen. Du kanske kan hitta något nytt att fokusera på för att slippa skitångesten! En bamsekram till dig vännen!

Fnulan sa...

Älskade vän.... jag känner faktiskt igen mig i det du skriver! Jag gråter inombords under julen.. Det är snart över!
LOVE

Maria sa...

Här är en till som inte är speciellt förtjust i julen.
Här pyntas det inte speciellt mycket, här bakas absolut ingenting.
Julgranen har inte kommit in ännu...
Julklapparna är i alla fall köpta :)
Saga vill fira julen hemma hos mormor & morfar, så det kommer vi att göra.
Min mamma ÄLSKAR julen & jag tvärtemot....
Hör av dig om du vill prata!
Jag hoppas att vi kan ses någon dag.

kram kram

Johanna - Mamma till Leija sa...

Det lät ju som ni har det hur mysigt som helst! Det blir ju va man gör det till! Styrkekramar till dig som kämpar på! <3
KRAM

Therese sa...

Kikar in och lämnar en kram <3

Tommy sa...

Sv: Hej Hjärtat! Tack! Natten på jobb gick bra, nu är jag pigg och vaken och redo för dagen och sista natten för denna veckan :)

Hoppas allt är bra med er !
Stor kram

Tommy sa...

sv: Hej hjärtat! Hoppas du får en fin dag på jobbet! Puss

Familjen Ahlgren sa...

Min fina vän, du vet var jag finns om du behöver prata!
Kram

Fröken M sa...

Många kramar till dig min fina vän ! Jag är säker på att Tuva och Elliot kommer att få en kanon jul, och jag hoppas att även du kan njuta av godsaker, mys med familjen och kanske ett och annat paket !!
KRAM

Therese sa...

Hej hjärtat! Här sitter jag frusen och trött so mbara den och räknar minuterna tills årets sista tele möte är avkalrt å jag kan ta ledigt, ska ta en varm dusch till att böraj med tror jag, allt för att få upp värmen.... Vill ju itne bli sjuk nu så här i jultider! Jag hoppas verkligen att ni får en fin jul, och att du håller ångesten på stången å gör det till DIN helg med ERA traditioner <3 KRAM

Hanna sa...

jag tror absolut inte att barnen känner av din ångest gumman... precis som alla andra barn är dom fullt upptagna med allt pirr i magen inför tomtens ankomst. ;)

massa kramar till dig! hoppas det känns bättre runt nyår...
/Hanna

Emerella sa...

Jätte söt bild :)

Kika gärna in hos mig också, kram :)

finafrun.se sa...

Kram till dig! Hoppas er jul blir fin :)

Popprinsessan sa...

Tittar in med en stor kram och hoppas att du har en riktigt skön fredagskväll! Kram

Helen.HUSnrNIO sa...

Julen är inte helt lätt med alla tankar...
Det är ju inte allt sådant där "ytligt" som det kommer an på men jag förstår hur du känner. Det är jobbigt när alla yttre ting tränger sig på.
Men som flera redan sagt - barnen älskar jul och det är er jul de älskar även om det känns ngt annat inombords...

Kram

Paavo Nilsson sa...

Ångest är bara förnamnet....min ångest kommer ifrån all möjliga håll men mest vid tider man ska fira med sin familj och släkt...mina föräldrar har dött och mina släktingar träffar jag aldrig...så min sambo och hennes familj och våran dotter firar jag med...men jag går alltid in kl 2030 på julafton för då så kan jag vara för mig själv...slippa att vara trevlig och all det där...